Fremdkörper

Ineens is alles anders. De vanzelfsprekendheid waarmee we ons met onze lichamen door de wereld bewogen is weg. Dat geeft pijn en ongemak, maar ook nieuwe perspectieven. In deze nieuwe realiteit zoekt performance-duo Boogaerdt/VanderSchoot naar nieuwe vormen waarop we met onze lichamen aanwezig kunnen zijn in de openbare ruimte. In de Theater Rotterdam Track: Fremdkörper kijkt het publiek mee in dit onderzoek en is er tegelijkertijd onderdeel van. BVDS neemt de bezoeker mee op verkenningstocht naar een andere wereld. En of we deze wereld nou ‘het onderbewuste’, ‘de onderwereld’ of ‘gewoon maar een droom’ noemen, ons lichaam is altijd de verbinding tussen deze wereld en die andere. Fremdkörper onderzoekt het lichaam als voertuig, op weg naar de volgende stap van de mens in haar transformatieproces. Hoe kunnen we ons opnieuw bewust worden van ons lichaam? Hoe kunnen we het lichaam opnieuw bezielen en helen te midden van een pandemisch tijdperk? 

De nieuwe installatie Fremdkörper van Boogaerdt/VanderSchoot laat de bezoeker plaatsnemen in een slaapzaal. De ceremonie waar de bezoeker onderdeel van is, is geïnspireerd op de Oud-Griekse inwijdingscultuur rondom tempelslaap: een incubatie-praktijk waarin de Oudgriekse filosofen en mystici zoals Parmenides en Pythagoras, in de zogenaamde ‘tempelslaapcentra’ in grotten of donkere plaatsen, bijeenkomsten hielden waarin de slaap werd gezien als poort naar een ander rijk, naar de onderwereld. De droomvisioenen waarmee de reizigers terugkwamen van hun innerlijke ontdekkingstocht, vaak liggend op huiden van geofferde dieren, werden gebruikt voor genezing en groei. Sommigen zeggen dat de oorsprong van de hele Westerse wetenschap werd opgehaald in deze droomvisioenen en daarmee de bakermat is van onze beschaving.

Boogaerdt/VanderSchoot stelt voor om dezelfde praktijk te hergebruiken voor de paradigma verschuiving die de wereld van vandaag nodig heeft, nu blijkt dat de Westerse beschaving in haar oude vorm geen toekomst meer heeft. De slaapzaal zou hiermee ook tevens een sterfhuis van het patriarchaat kunnen zijn. Een ceremoniële ruimte waarin de bezoeker tijdens een avondwake bidt voor het zielenheil van de overledenen. Een meditatieoefening om oude perspectieven te eren, los te laten en de focus te verleggen naar nieuwe wegen. 

BVDS geeft zichzelf in deze pandemische tijd de opdracht om, vanuit hun kunstenaarschap, de ontmoeting in openbare ruimte te herdefiniëren. Ze nemen daarbij het lichaam en de theaterruimte als uitgangspunt: Het lichaam als middel om de werkelijkheid waar te nemen en te herscheppen en het theater als ruimte om dit te oefenen. Fremdkörper is hierin work in progress, onderdeel van een onderzoek naar nieuwe theatervormen waarin het lichaam een belangrijke rol speelt, maar waarin de performer niet als centrale figuur op een podium geplaatst wordt: De mens niet langer als soeverein individu in het centrum van de wereld. Een logisch gevolg daarvan is dat BVDS ook de rol van het publiek opnieuw onderzoekt. In Fremdkörper is plaats voor 30 bezoekers. Daarnaast wordt de installatie bemenst door 70 poppen. De weg naar de slaaptempel toe is integraal onderdeel van de inwijdingsceremonie. In 2021 zal dit onderzoek een vervolg krijgen.

Recensies

De Groene Amsterdammer
De Groene Amsterdammer
Read More
"…een fascinerend spektakel, dat zich onttrekt aan de geijkte grimmigheid van dystopische toekomstbeelden."
De Volkskrant
De Volkskrant
Read More
“Het decor is een kunstwerk op zich”
Theaterkrant
Theaterkrant
Read More
“Een virtuoos uitgevoerd waagstuk”
NRC
NRC
Read More
“Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot dwalen steeds verder af van het traditionele theater en zoeken nieuwe wegen."
Previous
Next

Interview

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Impressies

Previous
Next

Speeldata

DatumProductieLocatieTickets
20-01-2021 om 20:00 uurFremdkörperParktheater Eindhovenwww.parktheater.nl