Boogaerdt/van der schoot

Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot werken al samen sinds ze in 1999 afstudeerden aan de Mime-afdeling van de Theaterschool Amsterdam.

Boogaerdt/VanderSchoot creëert expressieve, fysieke, gedurfde en zeer visuele theatrale installaties die draaien om de strijd en uitdagingen waarmee mensen worden geconfronteerd in de door media aangedreven wereld van vandaag.

Dit jaar bestaat Boogaerdt/VanderSchoot (BVDS) twintig jaar. We hebben ons in de loop der tijd ontwikkeld tot een belangrijke speler in het (inter)nationale theaterlandschap. BVDS verzorgde o.a. de eerste Nederlandse inzending voor de Theater Biënnale van Venetië (2017), we stonden met ons werk op de Ruhrtriënnale (2015) en we maakten producties bij de Berlijnse Volksbühne (2017-2020). We waren de afgelopen 8 jaar verbonden aan de theatergezelschappen TG Oostpool en Theater Rotterdam (beide BIS). Vanaf 2021 werken we weer vanuit een zelfstandige organisatie en de komende jaren zijn we te vinden in de theaters in binnen en buitenland, op festivals en creëren en presenteren we ons zeer lichamelijke werk in de museale context en op niet voor de hand liggende locaties.

 

 

Momenteel bouwen we samen met andere kunstenaars aan een nieuwe organisatie. Een alternatief op de logge kunstinstituten aan de ene kant en de kwetsbare autonome kunstenaar aan de andere kant. Een vereniging van gelijkgestemde kunstenaars die allemaal vanuit hun eigen vakmanschap bezig zijn met het ontwikkelen van inspirerende toekomstscenario’s. Samen onderzoeken we vanuit radicale verbeelding een nieuwe hybride organisatievorm, die discipline overschrijdende ontmoetingen organiseert in de virtuele en de reële openbare ruimte. Om dit te kunnen doen, brengen we onze backoffices samen waardoor we veel meer kennis uit kunnen wisselen en we efficiënter kunnen werken en een grotere slagkracht hebben.

Het werk van BVDS toont lichamelijkheid in al haar vormen. Vanuit de anarchistische traditie van de Nederlandse mime bouwden we aan een werkpraktijk waarbinnen we meerdere kunstdisciplines combineren. We nemen daarin alle aannames van de theaterruimte onder de loep, maar koesteren de real-life samenkomst. Onze gezamenlijke aandacht en onze zintuiglijke waarneming beschouwen wij als de meest essentiële en politieke krachten van mensen. Juist nu in het noodzakelijke veranderproces op weg naar een leefbare wereld.