ANTIBODIES

TRAILER

In ANTIBODIES eert performance-duo Boogaerdt/VanderSchoot (BVDS) tijdens een rituele bijeenkomst de feminiene anatomie als de bron van creatie. In een technologisch gemedieerde seance, zien we een vrouw die zich in een afgesloten capsule beweegt tussen realiteit, fictie, droom en hallucinatie. Aan de hand van haar online data daalt ze af in schemerzones waar ze varianten van zichzelf ontmoet.

Het thema van ANTIBODIES is actueler dan ooit. De laatste decennia en met name het laatste half jaar, begeven we ons meer en meer in het online landschap. Deze virtuele ruimte wordt gereguleerd door zelflerende machines (A.I.), die menselijke interactie gebruiken om zichzelf te verbeteren. De mens is onlosmakelijk verbonden met de machine die hij eigenhandig heeft gemaakt. We zijn zelfs zo verweven met onze technologie, dat we niet meer kunnen zeggen of de mens de machine maakt of de machine de mens. Deze vergaande technologisering creëert een werkelijkheid waarin onze keuzes voorspelbaar en onze handelingen geautomatiseerd zijn. BVDS onderzoekt de rol van het menselijk lichaam in deze frictie-loze wereld van de data. Ze benaderen de zwetende, poepende, bloedende behuizing waarmee we ons door ons leven bewegen, als het ultieme middel om onszelf te de-automatiseren en onze werkelijkheid te herscheppen.

BVDS over de inspiratie voor ANTIBODIES: “Wij zijn gefascineerd door het spanningsveld tussen het frictie-loze domein van de data en de frictie die inherent is aan het lichamelijke domein. Het ‘dataïsme’ gaat uit van een toekomst die voorspelbaar is, waarin alles telbaar, meetbaar en traceerbaar is. Wij onderzoeken een beweging die daar tegenin gaat; de tastende beweging door onbekende schemerzones en langs de krochten van het vrouwenlichaam. We bewegen ons op de grens tussen droom en werkelijkheid, tussen bewustzijn en onderbewustzijn, tussen ons online-profiel en onze offline-body. Want we vermoeden dat we ergens daar de bron kunnen vinden waar vanuit we ons leven kunnen (her)scheppen en onze vrijheid kunnen terugvinden.”

ANTIBODIES is, net als Headroom en Botanical Wasteland, onderdeel van de serie Future Fossils: een meervormig kunstproject over digitale wezens in een ‘niet-menselijk’ tijdperk. De serie bevraagt wat het betekent om kunst te maken in ‘the non-human era’, een tijdperk waarin de mens niet langer de maat der dingen is. Vanuit de centrale vraag: ‘Als de mens niet het centrale object is, wat is dan menselijkheid?’ zoekt BVDS naar de relevantie van het theater in een nieuwe tijd. 

ANTIBODIES  is een co-productie met Theater Rotterdam.

 

 

 
 

Impressies

Previous
Next

Recensies

De Groene Amsterdammer
De Groene Amsterdammer
Read More
"Licht onthand staat Suzan Boogaerdt op het podium, zinderend van de energie die in haar lichaam broeit, maar gedreven door mechanismen die haar individualiteit overstijgen."
De Volkskrant
De Volkskrant
Read More
“Een verrassend nieuw scheppingsverhaal; een ode aan Moeder Aarde en het matriarchaat.”
Theaterkrant
Theaterkrant
Read More
“Een fascinerende zoektocht naar menselijkheid in een niet-menselijke, gemechaniseerde wereld.”
NRC
NRC
Read More
“ANTIBODIES blijft door de balans tussen futurisme en oerinvloeden steeds verrassend."
Previous
Next